This project is funded by the European Union.

22 Eyl 2021

Avrupa İklim Eylemini Hızlandırması Gerekiyor

Avrupa İklim Eylemini Hızlandırması Gerekiyor

Alman Milletvekili ve Yeşiller Partisi’nin sözcüsü olan Michael Bloss, Avrupa’nın sera gazı emisyonunun azaltılmasına ilişkin çalışmaların çok yavaş ilerlediğini yazdı.

BM Genel Sekreteri António Guterres'in ifadesiyle, son IPCC raporu “İnsanlık için Kırmızı Kod olarak nitelendirilmektedir. Avrupa Birliği'nin emisyonlarını azaltmayı hızlandırma yükümlülüğü olduğu ve bunu hızlandırması gerektiğini de belirtmektedir.

Temiz enerjiye geçişi hızlandırma ve çevreyi koruma yükümlülüğü, Hollanda, Fransa ve Almanya dahil olmak üzere Avrupa'daki çeşitli mahkemeler tarafından da desteklenmiştir.

Fit for 55 paketi doğru yönde atılmış bir adım olsa da, AB-Emisyon Ticaret Sistemindeki ücretsiz tahsisatların 2036 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması, içten yanmalı motorların 2035 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması gibi önemli önlemlerin ancak 2030'dan sonra uygulanmasını önermektedir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, “Gezegenin kırmızı kod çağrısına cevap vereceksek iklim eylem planını hızlandırmamız gerekiyor.”diye belirtiyor.

Avrupa'da Kömürün Kullanımı Aşamalı Olarak Azaltılmalı ve Yenilenebilir Payı Arttırılmalı

İlk olarak 2030 yılına göre kömür kullanımını kaldırmalıyız ve yenilenebilir payını daha da arttırmalıyız. Kömürden kademeli olarak çıkarken yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını planlanandan daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeliyiz.

2030 yılından itibaren AB 35 milyon binayı daha enerji verimli hale getirmek için renove etmeyi planlamaktadır. Güneş kurulumları da yeni binalar için bir zorunluluk ve standart haline getirilmeli. Bu da milyonlarca evi 2030 yılına kadar küçük yeşil güç santrallerine dönüştürebilir.

Günümüzde birçok vatandaş zaten güneş enerji kurulumlarını evleri için gerçekleştirmektedir. Gerçekleştiremeyenler için de NextGenerationEU tarafından fonlanması gerekmektedir.

Ancak vites yükseltmesi gereken sadece enerji sektörü değil. Örneğin otomobil ve çelik üreticileri, yeşil dönüşümün teknik olarak mümkün olduğunu ve buna hazır olduklarını şimdiden gösteriyorlar. İhtiyaç duyulan şey, net bir kurallar dizisi ve doğru teşviklerdir.

Otomobil sektöründe Daimler, Volvo & Co, 2030'dan önce veya 2030'a kadar elektrikli araçlara geçmek istiyor ve bu elektrik araçların üretiminde de yeşil çelik kullanmak istiyor.

Kaynak: Euractiv

Bilgi Merkezinde Ara